logo lublin catering

Catering Sielsko Anielsko

Lublin, Rynek Starego Miasta 17, tel. 603 412 603

facebook google plus
newsletter
przepisy

Nasze przepisy na dania w Sielsko Anielsko:


Dorsz z chrupkimi warzywami

SKŁADNIKI:
* filet z dorsza ze skórą (ok. 0,4 kg)
* 2 średniej wielkości marchewki
* 1 średni korzeń pietruszki
* mały kawałek selera
* biała część pora ok. 7 cm
* 1 mała cebula
* 250 ml bulionu warzywnego
* 2 łyżki przecieru pomidorowego
* sól, pieprz
* duży liść laurowy
* 5-6 goździków
* 3 łyżki oliwy
* 1 łyżka posiekanego zielonego koperku

PRZYGOTOWANIE:

Fileta myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i sprawdzamy, czy nie ukryły nam się w nim ości. Jeśli takowe znajdziemy należy je usunąć, jeśli nasz filet już nie kryje niespodzianek, to należy go posolić i popieprzyć. W takim stanie pozostawić rybę, niech czeka na swoją kolej. Cebulę kroimy w piórka, por w półplasterki, pozostałe warzywa ścieramy na tarce o grubych oczkach. W brytfance podgrzewamy oliwę, szklimy na niej cebulę i por wraz z listkiem laurowym, po czym dodajemy pozostałe warzywa. Doprawiamy solą, pieprzem i goździkami, smażymy jeszcze ok. 5 min ciągle mieszając. Po tym czasie zawartość brytfanki zalewamy bulionem wymieszanym z przecierem pomidorowym, mieszamy i na górę układamy naszego dorsza. Przykrywamy i dusimy całość ok. 15 min. Po tym czasie ryba powinna się ładnie "rozwarstwiać", co świadczy o tym, że jest zrobiona idealnie. Całość posypujemy koperkiem i podajemy z ziemniaczkami lub z ciemnym pieczywem.


Chrust drobiowy

SKŁADNIKI:
* 2 piersi z kurczaka pokrojone w bardzo drobną kostkę
* 3 łyżki oleju
* 5 łyżek mąki ziemniaczanej
* 1 łyżka sosu sojowego
* 1 łyżka sosu sojowego chilli
* 3 jajka
* 1 cebula czerwona pokrojona w drobną kostkę
* 1 łyżeczka majeranku
* 1 łyżeczka słodkiej papryki
* sól, pieprz
* olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE:

Do miski włożyć piersi z kurczaka, dodać jajka, olej, mąkę, sosy sojowe, cebulkę, przyprawy i miód. wszystko dobrze wymieszać i zostawić w lodówce na noc. Na drugi dzień dobrze wymieszać i smażyć na głębokim oleju ciasto uformowane w paski. Podawane z sosem czosnkowym smakuje wyśmienicie.


Racuchy z jabłkami

SKŁADNIKI:
* 0,5 l mleka
* 2 jaja
* ok. 2,5 szklanki mąki
* 1-2 łyżki cukru
* szczypta soli
* 0,5 łyżeczki sody
* 1-2 jabłka

PRZYGOTOWANIE:

Białka oddzieliłam od żółtek i ubiłam na sztywną pianę. Mleko, żółtka, mąkę, cukier, sodę i sól miksujemy na gładką dość gęstą masę. Dodajemy wykrojone z jabłka talarki (krążki). Smażymy na oleju. Po usmażeniu można posypać cukrem pudrem.